Výrobky z odpalovaného těsta
Základní předpis na odpalované těsto
500 ml, 280 g hladké mouky, 190 g (např. smetol, máslo, olej), 6 - 7 vajec podle
velikosti, špetku soli
Vodu, tuk a sůl přivedeme k varu, vsypeme mouku a za stálého míchání zahříháme tak dlouho,
až je hmota celistvá hladká a nelepí se na vařečku.
Přendáme do jiné mísy, necháme vyjít páru a pustupně vmícháme celá vejce.
Hmotu pomocí sáčku s trubičkou tvarujeme ne vymazaný plech. Pečeme v dobře vyhřáté
troubě při teplotě asi 200o C. V prvních 5 minutách nesmíme troubu otevřít.
Větrníčky „Romanoff“
Krém:
500 g jahod, 500 ml šlehačky, čokoládová poleva, 2 lžíce pomerančového likéru,
1 vanilkový cukr - šlehačku ušleháme, jahody rozmixujeme s likérem a vanilkovým cukrem.
Prochladlé větrníčky rozřízneme, naplníme šlehačkou polijeme rozmixovanými jahodami,
přiklopíme druhým dílem a ten potřeme nebo jenom přestříkáme čokoládovou polevou.
Mraky
Pálené těsto :
125 ml vody, 125 ml mléka, 100 g másla, 150 g hladké mouky, špetka soli,
5 vajec
Krém:
500 ml mléka, 60 g vanilkového pudinku, asi 100 g cukru, 120 g másla, rum
- uvaříme pudink, přidáme cukr a necháme vychladit. Po částech zašleháme máslo.
Vodu, sůl a máslo přivedeme k varu, vsypeme mouku a mícháme tak dlouho,
Až se těsto nelepí na nádobu ani na vařečku.
Odstavíme, necháme vyjít páru a zašleháme po jednom celá vejce.
Těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme v dobře vyhřáté troubě.
Rozdělíme na polovinu a spojíme krémem. Můžeme polít nebo pocákat čokoládou,
popř. pouze posypat moučkovým cukrem.
Necháme ztuhnout a krájíme na řezy.
Ovocné banánky
250 ml vody, 140 g hladké mouky, 100 g másla nebo rostlinného tuku,
3-4 vejce podle velikosti, špetka soli,
Náplň:
500 ml smetany na šlehání, 50 g moučkového cukru
čokoládová poleva
mandarinkový kompot
Vodu, tuk a špetku soli přivedeme k varu. Najednou vsypeme mouku a na mírném
ohni mícháme, až je hmota celistvá, hladké a nelepí se na vařečku ani nádobu.
Necháme vyjít páru a po jednom vmícháme celá vejce.
Pomocí zdobícího sáčku s řezanou trubičku nastříkáme na vymaštěný plech
silnější proužky asi 8 cm dlouhé. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě
200-220 o C. V prvních 5 minutách nesmíme troubu otevřít. Je potřeba, aby
trouba dobře doléhala.
Prochladlé banánky rozkrojíme, naplníme oslazenou ušlehanou smetanou,
na kterou dáme 3 mandarinky a přiložíme vrchní díl banánku, který na horní
straně namočíme do rozpuštěné čokoládové polevy.
Jahodový věnec
Pálené těsto:
250 ml vody, 80 g másla, špetka soli, citrónová šťáva z 1/2 citronu, 200 g hladké mouky,
4 vejce
Krém:
500 ml šlehačky, 1 lžíce moučkového cukru, 500 g jahod, 1 vanilkový cukr
- šlehačku ušleháme a zamícháme moučkový cukr
Vodu s máslem, citrónovou šťávou a špetkou soli přivedeme k varu a vsypeme mouku.
Těsto mícháme nad plamenem tak dlouho, až je dostatečně prohřáté, nelepí se stěny ani na
vařečku. Odstavíme, necháme chvíli vyjít páru a vmícháme po jednom celá vejce. Vymícháme hladké vláčné těsto, ze kterého nastříkáme na lehce pomaštěný plech pomocí sáčku s ostře řezanou trubičkou malé větrníčky těsně vedle sebe do tvaru věnce.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě asi 180 - 200 o C (v prvních 5 minutách troubu neotvírat !!).
Prochladlý věnec opatrně rozřízneme (můžeme použít i nůžky), naplníme šlehačkou,
poklademe na plátky nakrájenými jahodami, které posypeme vanilkovým cukrem,
přiklopíme horní díl a ten ozdobíme šlehačkou a celými jahodami.