Bábovky
Bábovka s kandovaným ovocem
45 g sekaných oříšků, 45 g strouhané čokolády, 200 g hladké mouky, 45 g rozinek,
120 g kandovaného ovoce, 4 vejce, 150 g másla, 30 g moučkového cukru,
1 vanilkový cukr, 100 g pískového cukru a špetka soli do bílků
kandované ovoce na ozdobu
Poleva:
100 g moučkového cukru, bílek - vyšleháme na hustší polevu
Z bílků a pískového cukru vyšleháme pevný sníh. Z moučkového cukru, žloutků
a vanilkového cukru vyšleháme pěnu, do které přimícháme strouhanou čokoládu,
oříšky, rozinky, kandované ovoce, mouku a sníh. Nakonec vmícháme vlažné máslo.
Vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme pomaleji při teplotě asi 150 o C.
Prochladlou bábovku polijeme cukrovou polevou a ozdobíme kandovaným ovocem.
Kokosová bábovka
200 g hladké mouky, 30 g maizeny, 1/2 prášku do pečiva, 80 g kokosu, 4 vejce,
3 lžíce mléka, 250 g másla, 200 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, trochu zázvoru
Poleva:
250 g moučkového cukru, 6 lžic rumu nebo vody, 1 lžíce oleje - vše důkladně vymícháme
Z bílků a poloviny pískového cukru vyšleháme pevný sníh. Máslo, druhou polovinu
cukru a vanilkový cukr vyšleháme do pěny, po částech zašleháme žloutky, přimícháme
mléko, zázvor, kokos a střídavě hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva
a maizenou a bílkový sníh. Dáme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy
a pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 160 o C.
Prochladlou bábovku polijeme cukrovou polevou a ozdobíme kokosem nebo
strouhanou čokoládou.
Velikonoční bábovka
150 g pískového cukru, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 190 ml vaječného likéru,
190 ml oleje, 220 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa,
Cukr, vejce a vanilkový cukr ušleháme do pěny a po malých dávkách zašleháme likér
a olej. Nakonec vmícháme mouku smíchanou a práškem do pečiva.
Polovinu těsta oddělíme a smícháme s kakaem. Těsto střídavě dáváme do vymazané
a moukou vysypané formy.
Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 150 - 160 o C.
Cuketová Bábovka
500 ml polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 ml pískového cukru,
1 vanilkový cukr, 2 vejce, 5 lžic oleje, 250 ml mléka, 250 ml strouhané cukety,
1 lžíce kakaa, 100 ml strouhaných oříšků
Vše smícháme a nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy
a pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 150 o C.
Vychládlou bábovku můžeme polít čokoládou.
Císařská bábovka
60 g strouhaných oříšků, 60 g strouhané čokolády, 6 vajec,
300 g hladké nebo polohrubé mouky, 300 g másla, 60 g moučkového cukru,
1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu, 200 g pískového cukru do bílků
Z bílků a pískového cukru ušleháme pevný sníh. Máslo, moučkový a vanilkový
cukr vyšleháme do pěny, po částech zašleháme žloutky, přidáme rum, zamícháme
strouhané oříšky a čokoládu. Nakonec opatrně vmícháme sníh a mouku. Dáme
do vymazané a vysypané formy, pečeme pomalu při teplotě 150 - 160 o C.
Prochladlou bábovku pocukrujeme.
Množství těsta je na velkou bábovkovou formu. Máte-li menší, udělejte pouze
poloviční dávku.
Mramorová bábovka
3 vejce, 150 g másla, 30 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g pískového
cukru do bílků, 150 g hladké mouky, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce oleje
Z bílků a pískového cukru ušleháme pevný sníh. Máslo, moučkový a vanilkový
cukr vyšleháme do pěny, po částech zašleháme žloutky a olej. Opatrně přimícháme
mouku a sníh. Polovinu těsta odlijeme a obarvíme kakaem. Do vymazané a vysypané
formy dáváme střídavě světlé a tmavé těsto. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě
si 160 o C. Prochladlou bábovku posypeme moučkovým cukrem.
Mrkvová bábovka
250 g mletých oříšků, 50 g celozrnné mouky, 250 g strouhané mrkve, 5 vajec,
200 g pískového cukru (nejlépe hnědého), citrónová kůra z 1/2 citronu
Z bílků ušleháme pevný sníh, zašleháme cukr a po částech žloutky. Zamícháme
pomalu ořechy, mouku, mrkev a citrónovou kůru. Pečeme ve vymazané a moukou
vysypané formě při teplotě 150 - 170 o C.
Prochladlou bábovku můžeme polít čokoládou nebo jenom pocukrovat.
Čokoládová bábovka - věnec
140 g rozpuštěné čokolády, 8 vajec, 140 g másla, 1 vanilkový cukr, 60 g strouhanky,
140 g pískového cukru, 180 g mletých oříšků
čokoláda na polití
Z bílků a poloviny pískového cukru ušleháme pevný sníh. Máslo s druhou polovinou
cukru a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. Po částech zašleháme žloutky,
přimícháme čokoládu, oříšky a strouhanku. Dáme do vymazané a moukou vysypané
formy na věnec (nebo bábovkové) a pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 160 o C.
Prochladlý věnec polijeme čokoládou a ozdobíme oříšky.
Nedělní bábovka s rozinkami
100 g rozinek, 50 g kandovaného ovoce, 2 lžíce rumu, 110 g másla,
200 g pískového cukru, 4 vejce, 200 g hladké mouky, citrónová kůra, 1 vanilkový cukr
čokoládová poleva
Z bílků a poloviny pískového cukru vyšleháme pevný sníh. Máslo, druhou polovinu
cukru a vanilkový cukr vyšleháme do pěny, po částech zašleháme žloutky, přimícháme
citrónovou kůru a střídavě hladkou mouku a bílkový sníh.
Nakonec vmícháme kandované ovoce a rozinky namočené v rumu. Dáme do vymazané
a moukou vysypané bábovkové formy a pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 160 o C.
Prochladlou bábovku polijeme čokoládovou polevou a můžeme ozdobit kandovaným ovocem.
Maková bábovka
100 g másla, 4 - 5 vajec, 120 g pískového cukru, 150 g mletého máku, 80 g oříšků
Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme polovinu pískového cukru. Máslo a druhou
polovinou cukru vyšleháme do pěny a po částech zašleháme žloutky. Přidáme mák,
mleté ořechy a bílkový sníh. Dáme do vymazané a vysypané chlebíčkové formy
a pečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 160 o C.
Čokoládová bábovka
250 g másla, 5 vajec, 220 g pískového cukru, 250 g hladké mouky, 30 g kakaa,
7 lžic oleje, špetka soli
Poleva:
200 g horké marmelády, 200 g čokolády na vaření
Z bílků, špetky soli a 1/3 pískového cukru vyšleháme pevný sníh. Máslo a druhou
třetinu cukru vyšleháme do pěny. Žloutky a zbylý pískový cukr vyšleháme a po částech
zašleháme olej. Máslovou a žloutkovou pěnu smícháme, přidáme mouku, kakao a bílkový sníh.
Pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě asi 160 - 170 o C.
Prochladlou bábovku potřeme horkou marmeládou, necháme mírně zaschnout
a potřeme čokoládou rozpuštěnou ve vodní lázni.
Ořechová bábovka
200 g pískového cukru, 200 g polohrubé mouky, 120 g másla, 80 g mletých ořechů,
3 žloutky, 3 bílky, 1 prášek do pečiva, 200 ml mléka
Máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny a zlehka vmícháme střídavě mouku smíchanou
s práškem do pečiva, mleté ořechy, z bílků ušlehaný pevný sníh a mléko.
Pečeme ve vymazané a moukou vysypané formě při teplotě asi 150 – 160 ° C.
Prochládnou bábovku posypeme moučkovým cukrem nebo polijeme čokoládou.
Chlebíčky
Biskupský chlebíček
160 g pískového cukru, šťáva z 1 pomeranče, 4 žloutky, 3 bílky, 30 g mandlí,
50 g rozinek, 50 ml rumu, 50 g kandovaného ovoce, 60 g kandované citrónová
a pomerančové kůry, 30 g sekaných ořechů, 120 g polohrubé mouky,
Žloutky, cukr pomerančovou šťávu vyšleháme a lehce vmícháme tuhý
bílkový sníh a ostatní suroviny. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané
chlebíčkové formy a pečeme při teplotě asi 160 o C.
Ovocný chlebíček
160 g pískového cukru, 100 g másla, 2 bílky, 2 žloutky, 1 vejce, 125 ml smetany,
1 lžička prášku do pečiva, kůra z citrónu, 100 g sekaných mandlí,
50 g kandované pomerančové kůry, 200 g kandovaného ovoce
Cukr, máslo, žloutky a vejce vyšleháme a zamícháme smetanu, mouku s práškem
do pečiva, kůru, mandle, kandovanou kůru a ovoce. Nakonec lehce vmícháme
tuhý bílkový sníh. Nalijeme do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy
a pečeme při teplotě asi 160 o C.
Italský chlebíček
4 vejce, 80 g pískového cukru, 80 g polohrubé mouky, 40 g másla, 50 g rozinek,
100 g mandlí, šťáva z 1/2 citrónu,
Bílky vyšleháme v tuhý sníh, zašleháme cukr a po jednom žloutky.
Lehce vmícháme vlažné máslo, rozinky, na plátky nakrájené mandle a citrónovou
šťávu. Plníme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v mírné troubě
při teplotě asi 160 o C.
Čokoládový chlebíček s mandlemi
100 g másla, 140 g moučkového cukru, 100 g strouhané čokolády,
5 vajec, 140 g strouhaných mandlí, 80 g strouhanky
meruňková marmeláda a čokoláda na polití
Z bílků ušleháme pevný sníh. Máslo a cukr vyšleháme do pěny, po částech zašleháme
žloutky, zamícháme čokoládu, mandle, strouhanku a bílkový sníh. Se sněhem pracujeme opatrně.
Dáme do vymazané a vysypané nebo pečícím papírem vyložené chlebíčkové formy
a pečeme pomalu při teplotě asi 150 - 160 o C.
Prochladlý chlebíček potřeme horkou meruňkovou marmeládou, necháme opět
zchladnout a polijeme čokoládou.
Podávat můžeme se šlehačkou.
Rozinkový chlebíček
40 g rozinek, 6 vajec, 1 vanilkový cukr, 130 g pískového cukru, 130 g hladké mouky,
30 g másla
Poleva:
250 g moučkového cukru, 6 lžic rumu, 1 lžíce oleje - vše důkladně vymícháme
Z bílků ušleháme pevný sníh, zašleháme cukr, vanilkový cukr a po částech žloutky.
Lehce vmícháme mouku, rozinky a vlažné másla. Dáme do vymazané a vysypané nebo pečícím papírem
vyložené chlebíčkové formy a pečeme pomalu při teplotě asi 150 - 160 o C.
Prochladlý chlebíček potřeme rumovou polevou.
Mandlový chlebíček
150 g marcipánu, 160 g másla, 30 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 20 g maizeny,
100 g pískového cukru, 150 g hladké mouky, 4 vejce
Máslo, moučkový cukr a vanilkový cukr vyšleháme do pěny a zašleháme žloutky.
Bílky ušleháme do tuha a zašleháme pískový cukr.
K máslové pěně přidáme maizenu a lehce vmícháme bílkový sníh a mouku.
Terina s borůvkami
125 g žervé nebo tvarohu, 60 g moučkového cukru, 125 ml bílého jogurtu,
125 ml šlehačky, 4 plátky želatiny
15 ks cukrářských piškotů, 125 ml mléka, 1 lžíce rumu
100 g borůvek
Žervé, cukr, jogurt a ušlehanou šlehačku smícháme. Nabobtnalou želatinu rozpustíme
v troše teplé vody a zamícháme do jogurtového krému. Nakonec vmícháme borůvky.
Chlebíčkovou formu vyložíme fólií, nalijeme část krému, poklademe piškoty namočenými
v mléce s rumem a opět nalijeme krém. Přikryjeme fólií a necháme v ledničce
ztuhnout. Můžeme podávat se šlehačkou.