Řezy
Řezy Malakov
60 ks dlouhých cukrářských piškotů, pomerančová marmeláda,
250 ml mléka, 50 ml rumu,
150 g čokoládové polevy
Krém:
250 g másla. 250 ml mléka, 1 čokoládový pudink, 100 g pískového cukru,
50 ml rumu,
Z mléka a pudinku uvaříme hustý krém, do horkého nasypeme pískový cukr
a necháme vychladnout. Pudink po částech přidáme do ušlehaného másla, přidáme
rum a vyšleháme v lehký krém.
Mléko a rum smícháme a používáme na namáčení piškotů.
Na plech dáme obdélník pergamenového papíru o něco širší, než je délka piškotů.
Délku papíru naměříme, tak aby se vešlo 15 piškotů.
Na papír nalijeme čokoládovou polevu a rozetřeme po celém papíře.
Hned do mokré polevy naskládáme první vrstvu piškotů. Ty štětcem navlhčíme rumovým mlékem, potřeme rozvařenou marmeládou a krémem. Opakujeme, až vypotřebujeme piškoty
i krém.Poslední vrstva bude krém. Posypeme mandlovými lupínky.
Necháme několik hodin v chladu proležet a zvlhnout.
Berlínské řezy
1. těsto:
250 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g moučkového cukru, 1/2 prášku
do pečiva, 2 žloutky
Náplň:
150 g mletých vlašských ořechů, 150 g pískového cukru, 150 g strouhanky,
skořice, 1 lžíce rozinek, 125 ml vody
- do horké vody vsypeme ořechy, necháme prohřát, zamícháme ostatní přísady a necháme vychládnout.
2. těsto:
3 vejce, 6 lžic pískového cukru, 6 lžic hladké mouky
Ze všech surovin pro 1. těsto zpracujeme linecké těsto a necháme v chladu alespoň
1/2 hodiny odpočinout. Připravíme si ořechovou náplň. 2. těsto připravíme tak, že
ušleháme vejce a cukr do husté pěny a lehce zamícháme mouku.
Linecké těsto rozválíme na menší vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme
ořechovou náplní a mírně zapečeme v předehřáté troubě při teplotě asi 160 - 170 o C.
Nakonec potřeme piškotovým těstem a dáme opět zapéct při teplotě asi 180 o C.
Pozor, abychom piškot příliš nevysušili.
Prochladlý moučník nakrájíme na kostky a posypeme moučkovým cukrem.
Pokrájené na malé kousky můžeme podávat také jako vánoční cukroví.
Kardynálské řezy
1. těsto:
4 bílky, 90 g pískového cukru
- bílky ušleháme do tuha a zašleháme cukr
2. těsto:
1 vejce, 2 žloutky, 30 g pískového cukru, 30 g hladké mouky
- vejce a žloutky s cukrem ušleháme do husté pěny a lehce zamícháme mouku
Krém:
250 ml šlehačky, 20 g moučkového cukru, 2 plátky želatiny, 2 lžíce instantní kávy,
3 lžíce koňaku
- ušleháme šlehačku, přidáme cukr, kávu a koňak. Želatinu necháme nabobtnat, v troše teplé vody rozpustíme a zamícháme do krému.
Plech vyložíme pečícím papírem a pomocí sáčku s hladkou trubičkou stříkáme
na délku plechu střídavě 1. a 2. těstem pruhy - celkem 5 pruhů vedle sebe, tak aby
se dotýkaly. Nastříkáme na plech 2 x 5 pruhů. Pečeme při teplotě asi 160 o C.
Upečené pruhy spojíme krémem, necháme v chladu mírně odležet a krájíme
na řezy.
Skládané řezy
6 vajec, 120 g pískového cukru, 120 g hladké mouky, 50 g vlažného másla,
2 lžíce kakaa
dětské piškoty, 100 ml smetany nebo mléka, trochu rumu, 50 g strouhaných oříšků,
čokoládová poleva
Krém:
500 ml mléka, 1 lžíce vanilkového pudinku, 4 lžíce polohrubé mouky,
200 g másla, 50 g moučkového cukru
Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků ušleháme pevný sníh, zašleháme
cukr, po jednom žloutky a zlehka vmícháme mouku, kakao a máslo.
Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté
troubě při teplotě asi 200 o C.
Vychládlý plát rozkrojíme na půl. První polovinu potřeme krémem.
Smetanu smícháme s rumem. Jednotlivé piškoty lehce namočíme v rumové
smetaně a skládáme vedle sebe na natřený plát. Posypeme mletými
oříšky a potřeme krémem. Přiložíme druhý plát a lehce zatížíme.
Necháme několik hodin rozležet. Moučník polijeme čokoládovou polevou
a nakrájíme.
Krém připravíme tak, že mléko, pudinkový prášek a mouku smícháme
a za stálého míchání uvaříme v hustou kaši. Necháme vychladnout.
Máslo ušleháme s cukrem a po částech zašleháme vychladlou kaši.
Můžeme ochutit rumem.
Maďarské řezy
8 vajec, 160 g pískového cukru, 160 g hladké mouky, 40 g kakaa
Krém:
100 g moučkového cukru, 80 g kakaa, 10 g želatiny, 600 ml smetany ke šlehání
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, zašleháme cukr a po jednom žloutky. Lehce vmícháme
kakao a mouku. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme
v předehřáté troubě při teplotě 200 o C. Když plát vyhladne, rozkrojíme ho vodorovně
(jako dortový korpus) na dva tenčí pláty. Jeden plát potřeme čokoládovou polevou
a nakrájíme na čtverečky o velikosti asi 4 x 4 cm.
Želatinu namočíme do 100 ml studené vody a necháme nabobtnat. Nabobtnalou
želatinu mírně nahřejeme, aby se rozpustila. Šlehačku ušleháme, lehce vmícháme
cukr, kakao a želatinu. Krém natřeme na nerozkrájený plát přiložíme nakrájené čtverce
a necháme ztuhnout. Nožem namočeným v horké vodě nakonec řezy rozkrájíme.
Tvarožník
100 g másla, 200 g pískového cukru, 4 vejce, 1 lžíce Solamylu,
1 kg tvarohu, 4 lžíce krupice, šťáva z 1/2 citronu, hrst rozinek, 1 prášek do pečiva
Máslo, cukr, vejce, Solamyl a tvaroh smícháme. Přidáme krupici smíchanou s práškem
do pečiva, citrónovou šťávu a rozinky. Těsto dáme na vymazaný plech nebo do větší
dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 150 o C pokud pečeme dort
a 180 o C pokud pečeme na plechu.
Krájíme až po úplném vychladnutí.
Peřinka
200 g pískového cukru, 3 vejce, 100 ml oleje, 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva,
5 lžic mléka
Náplň:
500 g tvarohu, 2 vanilkové cukry, 2 vejce, 2 lžíce pískového cukru, popř. trochu mléka
Bílky ušleháme v pevný sníh, zašleháme cukr a po jednom žloutky. Přidáme mouku smíchanou s práškem
do pečiva, olej a mléko.Smícháme v těsto podobné krupičné kaši.
Rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Tvaroh, vanilkový cukr, vejce, pískový cukr a trochu mléka smícháme.
Dáme do zdobícího sáčku a stříkáme pruhy šikmo do kříže asi 3 cm od sebe.
Po upečení piškot nabude a vytvoří se malé peřinky.
Makovec
3 vejce, 200 g pískového cukru, 250 nemletého máku, 2 lžíce marmelády,
500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 250 ml oleje, 1 prášek do pečiva
Na zdobení:
marmeláda a šlehačka a marmeláda
Vejce s cukrem našleháme a přidáme ostatní suroviny. Natřeme na vymazaný a moukou vysypaný
plech a pečeme v předehřátétroubě při teplotě 190 - 200 o C.
Upečený prochladlý korpus potřeme teplou marmeládou a na talíři můžeme podávat
s ušlehanou šlehačkou.