DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
  Dorty

Ořechový šlehačkový dort

 
5 vajec, 200 g pískového cukru, 2 lžíce oleje, 300 g ořechů, 1 lžíce polohrubé mouky, 
1/2 prášku do pečiva, 2 šlehačky, 1 lžíce cukru, 150 g sekaných ořechů,  

 Bílky ušleháme do tuha a zašleháme polovinu pískového cukru. V druhé míse
šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a olejem asi 5 minut. Potom lehce
vmícháme sníh, pomleté ořechy a mouku s práškem do pečiva.
Těsto rozetřeme do dortové formy a pečeme ve středně vyhřáté pootevřené
troubě. Korpus vyklopíme na necháme zcela vychládnout.
Šlehačku ušleháme a osladíme. Zbývající ořechy nasekáme na ozdobu.
Korpus vodorovně rozkrojíme na 3 - 4 tenké pláty, které natřeme šlehačkou.
Boční strany dortu potřeme také šlehačkou a osypeme sekanými ořechy.
Vrchní stranu dortu ozdobíme šlehačkou a sekanými ořechy.

Pohádka

 

150 g pískového cukru, 6 vajec, 70 g polohrubé mouky, 20 g kakaa,  
čokoládová poleva, šlehačka, 

 Krém: 300 g másla, asi 200 g moučkového cukru, bešamel, kakao, 
Bešamel:   30 g másla, 30 g hladké mouky, 250 ml teplého mléka nebo vody,

 Bílky ušleháme do tuha, zašleháme cukr, po jednom žloutky, zlehka vmícháme
mouku a kakao. Pečeme ve středně vyhřáté pootevřené troubě.
Na vychladlý korpus rozetřeme krém, potáhneme čokoládou a zdobíme šlehačkou.
Bešamel si připravíme tak, že do rozpuštěného másla vmícháme mouku, necháme
zpěnit, zalijeme teplým mlékem a necháme povařit, až hmota zhoustne.
Prochladlý bešamel zašleháme po částech do vyšlehaného másla s cukrem a kakaem.

Krájíme vychlazené nožem namočeným v horké vodě. 

 

Perníkový dort

 
450 g polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do perníku, 1 lžička perníkové koření,  
200 ml silné kávy, 200 g pískového cukru, 60 g másla, 5 lžic oleje, 2 vejce,  

  Náplň: 
300 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky,  
4 lžíce povidlové marmelády, 2-3 lžíce vody 

  Vejce a cukr vyšleháme do pěny, přidáme vlažné máslo, mouku smíchanou s práškem do perníku
a perníkovým kořením, kávu, olej a kakao. 
Dáme do větší dortové formy a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 150 o C. 
Prochladlý dortový korpus podélně rozkrojíme a naplníme polovinou ušlehané smetany 
se ztužovačem. 
Povidla rozehřejeme s několika lžícemi vody a potřeme celý dort.  

Nakonec dort ozdobíme zbylou šlehačkou.

 

Harlekýn  

 

7 vajec, 210 g pískového cukru, 280 g polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce  
strouhané čokolády, 2 lžíce oleje, 250 ml šlehačky, strouhaná čokoláda, 

 Pařížska šlehačka - 200 ml šlehačky, 100 g čokoláda - svaříme, necháme do
                                                                  druhého dne vychladit a pak vyšleháme  

 Bílky ušleháme do tuha, zašleháme cukr, po jednom žloutky a nakonec lehce
vmícháme kakao, mouku a olej. Dortové tvořítko bez dna podložíme papírem,
vlijeme připravené těsto a pečeme v pootevřené středně vyhřáté troubě.
Vychladlý korpus rozkrojíme vodorovně na půl. Na každý plát sáčkem s  řezanou
trubičkou naneseme střídavě kruh světlé a kruh pařížské šlehačky.
Rozdělíme na díly, každý díl ještě zvlášť ozdobíme šlehačkou a posypeme
strouhanou čokoládou. Lehké, rychlé, dobré.

 

  Pařížan

 
7 vajec, 240 g pískového cukru, 240 g polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, 2 lžíce kakaa, 
500 ml pařížské šlehačky (předcházející recept), čokoládová rýže, pražené mandle, 

 Žloutky šleháme s cukrem za stálého přikapávání oleje, až vznikne hustá hmota,
do které vmícháme kakao, z bílků ušlehaný pevný sníh a mouku.
Upečeme v dortovém tvořítku ve středně vyhřáté troubě.
Dortový korpus dvakrát prokrojíme a tím získáme tři pláty.
Tyto naplníme vyšlehanou pařížskou šlehačkou. Potřeme také boční i horní
plochu dortu. Boční stranu zlehka obalíme čokoládovou rýží a horní stranu
posypeme praženými mandlemi.
Můžeme také vytvořit z uvedených surovin řezy.


  Dort - cappuccino

 
120 g másla, 120 g moučkového cukru, 120 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 
6 vajec, 6 lžic kávy, 100 g pískového cukru do bílků 
mandlové lupínky, čokoládové trubičky 

  Krém: 
500 ml šlehačky, 4 plátky želatiny, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce instantní kávy  

  Šlehačku ušleháme, přidáme cukr a nakonec zamícháme rozpuštěnou želatinu. 
Do poloviny šlehačky zašleháme 2 lžíce kávy rozpuštěné v  troše vlažné vody.
Z bílků a pískového cukru ušleháme pevný sníh. Máslo, cukr a žloutky vyšleháme 
v pěnu, zamícháme kávu, mouku s práškem do pečiva a opatrně bílkový sníh. 
Dáme do dortové formy a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 150 - 170 o C. 
Prochladlý korpus 2 krát rozkrojíme, jednou naplníme kávovou šlehačkou, jednou 
bílou šlehačkou, také celý dort potřeme šlehačkou, osypeme boky do poloviny 
mandlovými lupínky a ozdobíme trubičkami. 

 

Brněnský dort

 
I. těsto
- 6 vajec, 180 g pískového cukru, 100 g mletých oříšků, 150 g polohrubé  
 mouky, 1 lžíce kakaa, 

II. těsto - 5 vajec, 100 g pískového cukru, 100 g hladké mouky, 
                              kakao, marmeláda, čokoládová poleva, ořechy mleté, 

  Máslový krém 
400 g másla, 2 vejce, 150 g pískového cukru, rum 
-
vejce s polovinou cukru vyšleháme do pěny. Druhou polovinu cukru
zvlhčíme vodou a svaříme na nit. Svařený horký cukr nalijeme k ušlehaným
žloutkům a šleháme do vychladnutí. Po částech zašleháme do másla.
Podle chuti můžeme dosladit a přidáme rum.  

 Bílky ušleháme do tuha, zašleháme cukr, po jednom žloutky a nakonec lehce
vmícháme mouku a kakao. Hmotu vlijeme do dortového tvořítka a pečeme v mírné
pootevřené troubě.Stejným způsobem připravíme i druhé těsto, ze kterého
upečeme na papírem vyloženém plechu plát.
Vychladlý dortový korpus rozkrojíme, potřeme tence marmeládou a krémem.
Piškotový plát potřeme krémem s kakaem a rozkrájíme na 2 cm široké pruhy.
Tyto proužky budeme natáčet od středu korpusu (jako šnek) až do kraje.
Opět potřeme krémem a přiložíme druhý plát. Boky potřeme krémem a osypeme
ořechy, horní stranu potáhneme čokoládovou polevou a zdobíme krémem.
Určitě bude všem chutnat.

 

  Sachr  

 
150 g másla, 150 g moučkového cukru, 150 g čokolády, 6 vajec, 100 g polohrubé 
mouky, meruňková marmeláda, šlehačka 

 Poleva: 200 g čokolády, 100 ml vody, 200 g cukru,
cukr s vodou svaříme na nit, přidáme rozlámanou čokoládu, znovu přivedeme
do varu a mícháme, až je poleva hladká.

 Máslo ušleháme s cukrem do pěny. Čokoládu rozpustíme a po jednom
vmícháme žloutky. Čokoládovou hmotu smícháme s vyšlehaným máslem.
Nakonec vmícháme mouku a sníh.
Pečeme ve vymazané a strouhankou vysypané dortové formě.
Vychladlý korpus potřeme za všech stran teplou meruňkovou marmeládou
a necháme mírně zaschnout. Nakonec potáhneme čokoládovou polevou.
Jednotlivé porce podáváme s ušlehanou šlehačkou.


Pomerančový dort s čokoládou

 
150 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 250 g strouhané čokolády, 8 vajec, 
250 g strouhaných ořechů, 5 lžic pomerančové šťávy, 2 lžíce rumu, 250 g másla, 
270 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli 

  Poleva: 
100 g marmelády na potření, 200 g čokolády na vaření, 125 ml šlehačky, 50 g medu  

  Šlehačku, čokoládu a med uvedeme do varu a necháme vychládnout. Dobře vychlazené vyšleháme. 
Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh a zašleháme 1/2 pískového cukru. 
Máslo, vanilkový cukr a druhou polovinu cukru vyšleháme do pěny, po částech zašleháme žloutky, zamícháme pomerančovou šťávu, rum a po částech přidáme mouku s  práškem do pečiva, čokoládu, ořechy a bílkový sníh. Dáme do dortové formy a pečeme v předehřáté troubě¨ pomalu  
při teplotě asi 150 o C. Upečený prochladlý korpus potřeme marmeládou a polevou. 
Můžeme ozdobit dle chuti mandlovými lupínky nebo strouhanou bílou čokoládou. 

 

  Tiramisú

 
450 g sýru maskarpone, 80 g moučkového cukru, 2 lžíce kávového likéru,  
450 ml smetany ke šlehání, cukrářské piškoty, 100 ml rozpustné kávy, 

100 g strouhané čokolády

V míse metlou našleháme sýr maskarpone (lze nahradit tučným krémovým sýrem nebo
pomazánkovým máslem, ale není to " ono" ),
s cukrem a lžící kávy a likéru. Vmícháme 300 ml ušlehané šlehačky.
Zvlášť ve skleničce smícháme lžíci kávového likéru a kávu.
Dortové tvořítko nebo skleněnou mísu vyložíme piškoty, navlhčíme připraveným
likérem s kávou, překryjeme 1/3 krému a střídavě pokračujeme opět piškoty a krém.
Povrch pokryjeme piškoty, které jemně vtlačíme do krému. 
Navlhčíme zbytkem likéru a posypeme strouhanou čokoládou nebo kakaem 
Nakonec ozdobíme zbytkem šlehačky. Nechejte několik hodin v ledničce vychladit.

 

Tvarohový dort

 
300 g čokoládových sušenek nebo čokoládových piškotů, 200 g másla,  
450 g bílé čokolády, 900 g plnotučného krémového sýru, 60 g cukr krupice, 4 vejce,  

 
Sušenky válečkem rozdrtíme a smícháme s polovinou másla. Směsí vyložíme dno
i stěny dortové formy. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě
dohladka. Krémový sýr s máslem šlehačem utřeme, po částech přidáme cukr, čokoládu
a vejce. Vlijeme do připravené formy a pečeme asi hodinu. Necháme ve formě
v ledničce vychladit. Potom odstraníme formu, dort posypeme hoblinkami z bílé
čokolády a poprášíme kakaem. Náklady na tuto dobrotu jsou trošku vyšší,
ale dorty přece nepečeme každý den.

 

Lázeňský dort

 
2 balíčky lázeňských oplatků,  

  Krém :  
250 ml mléka, 1 vanilkový cukr, 100 g pískového cukru, 
30 g vanilkového pudinku, 2 žloutky, 360 g másla, 200 g oříškového nugátu
 

  Poleva:  
250 ml šlehačky, 250 g čokolády na vaření
- svaříme a necháme hodně vychladit.  

 Mléko, vanilkový cukr, pískový cukr, pudink a žloutky uvaříme ve vodní lázni do zhoustnutí. 
Necháme vychládnout a po částech zašleháme do ušlehaného másla s nugátem. 
Vyšleháme do hladkého lehkého krému. Tímto krémem natíráme lázeňské oplatky 
a skládáme na sebe. Zabalíme do alobalu a necháme v chladu proležet. 
Nakonec našleháme čokoládovou šlehačku a celý dort jí potřeme.  
Můžeme ozdobit strouhanou čokoládou. 

 

Oplatkový dort


lázeňské oříškové oplatky 6 ks, čokoládová poleva, strouhané nebo plátkové mandle  

  Krém:  
250 g másla,1 žloutek. 130 g pískového cukru, rum  

 Žloutek s 30 g cukru ušleháme do pěny. Zbylý cukr zvlhčíme troškou vody a svaříme na nit. 
Svařený cukr nalijeme do žloutkové pěny a vyšleháme do vychladnutí. Po částech 
přidáme do vyšlehaného másla. Přidáme rum dle chuti. 
Oplatky potřeme krémem a naskládáme na sebe . Dort lehce zatížíme a necháme několik 
hodin v chladu, až zvláční. Můžeme polít čokoládou a posypat mandlemi. 

 

Ořechový dort

 
7 vajec, 200 g pískového cukru, 100 g mletých ořechů, 100 g piškotových drobečků,  
100 g hladké mouky, 

  Bílky ušleháme do tuha, po částech zašleháme důkladně cukr, po jednom žloutky 
a nakonec lehce vmícháme mouku, ořechy a drobečky. 
Nalijeme do dortové formy a pečeme při pootevřené troubě na 150 o C . 
Troubu máme pootevřenou proto, aby povrch dortů nepopraskal. 
Je-li dort upečený poznáme tak, že vpíchneme špejli do prostřed korpusu a když 
je špejle suchá, máme dort hotov. Necháme vychladit v pokojové teplotě. 
Korpus 2 x až 3 x rozkrojíme, plníme a zdobíme dle fantazie kuchařky. 
Jednoduchý a dobrý dort, který se vždy povede. 

 

Punčový dort
 

  100 g hladké mouky, 90 g maizeny, 6 vajec, 180 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 
80 g másla, marmeláda na potření, mandlové lupínky na posypání 

  Punč:  
2 lžíce rumu, 7 lžic vody, 120 g pískového cukru, kůra z 1/2 pomeranče, šťáva z 1 citronu  
- vše svaříme 

  Poleva:  
moučkový cukr, citrónová šťáva utřeme v  hladkou polevu 

 Z bílků ušleháme pevný sníh a zašleháme 1/2 pískového cukru. Žloutky s druhou 1/2 
cukru a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny, vmícháme bílkový sníh, mouku  
s maizenou a vlažné máslo. Pečeme při teplotě asi 150 - 160 o C. 
Dortu polijeme punčem a necháme odležet. Nakonec polijeme cukrovou polevou, 
ozdobíme marmeládou a boky osypeme mandlovými lupínky.


Tvarohový dort

 

500 ml studeného mléka, 3 polévkové lžíce želatiny, 2 vanilkové cukry,
200 g moučkového cukru, 500 g tvarohu, kakao, piškoty, ovoce,

Želatinu necháme asi 1 hodinu nabobtnat ve studeném mléce. Mléko potom
nahřejeme tak, aby se želatina rozpustila. Nesmí vařit! Rozdělíme na polovinu,
dáme do šlehače, přidáme 1 vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, 250 g tvarohu
a umixujeme. Stejně připravíme i druhou polovinu, pouze přidáme kakao.
Dno dortové formy vyložíme piškoty, zalijeme 1. polovinou, proložíme ovocem,
zalijeme 2. polovinou a necháme řádně vychladit. Jednotlivé porce před podáváním
můžeme ozdobit šlehačkou.

 

Ananasový dort


6 vajec, 180 g pískového cukru, 200 g hladké mouky, 60 g oleje, šp. soli

 Krém:
400 ml mléka, 1 žloutek, 1 vanilkový pudink, 60 g pískového cukru,
1 vanilkový cukr, 370 g másla, rum dle chuti
1 ananasový kompotu, rybízová marmeláda, 80 g  plátkových mandlí

 Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme v hustý sníh, zašleháme cukr a po částech žloutky.
Lehce vmícháme mouku a olej. Pečeme v dortové formě při teplotě 150 o C.
Mléko, žloutek a pudink smícháme a uvaříme v hustý pudink. Do horkého vmícháme
pískový a vanilkový cukr. Máslo vyšleháme a přidáváme po částech vychladlý pudink.
Ochutíme rumem, popřípadě dle chuti přisladíme a vyšleháme lehký krém.
Dvě třetiny krému oddělíme a přidáme k němu nasekaný ananas. Část ananasu
necháme na zdobení dortu.
Dortový korpus dvakrát podélně rozkrojíme. První plát pokapeme ananasovou šťávou
a potřeme krémem, přiložíme druhý plát, opět pokapeme šťávou a potřeme marmeládou
a krémem. Přiložíme třetí plát. Celý dort potřeme zbylým krémem, boky dortu
obsypeme plátkovými mandlemi. Dozdobíme ananasem. Necháme v chladu uležet.

 

 

 

 

 

 



 

 



Vytvořeno službou WebSnadno.cz  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek